Μονή Σινά: Εκποιούν την πνευματική περιουσία του ελληνισμού;

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά διατρανώνει την παρουσία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη Μέση Ανατολή για περισσότερους από 15 αιώνες. Πρέπει κάποια στιγμή οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι τα εθνικά, τα πνευματικά και τα πολιτισμικά μας σύνορα απλώνονται πολύ μακριά. Εξαιτίας όμως της παντελούς έλλειψης διπλωματίας, η πολυεπίπεδη επιρροή μας βρίσκεται σε αχρηστία.
Μπορεί να υπάρξει κάτι χειρότερο από αυτό; Κι όμως οι παρασκηνιακές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να απαντούν θετικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera, έγκριτης ιταλικής εφημερίδας, η Μονή Σινά παρουσιάζεται ως αντικείμενο ανταλλαγής έναντι στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών! Αναφέρεται ότι η συμφωνία των δύο χωρών προβλέπει επένδυση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 1.000 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική προς την Ευρώπη, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενέργειας έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διαψεύδει! Άρα μιλάμε για άνομη συμφωνία εκποίησης πνευματικής περιουσίας του ελληνισμού, δίνοντας για αντάλλαγμα την αρχαιότερη χριστιανική μονή του κόσμου!
Ακόμα και αυτό βέβαια να μην ισχύει, είναι πασιφανές ότι η Αίγυπτος μετά και την περιφρονητική της στάση να μην υπογράψει την συμφωνία που θα εγγυόταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής και που είχε συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Αιγύπτου, δεν σέβεται την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι φυσικά άμοιρη ευθυνών. Η Αίγυπτος αντιλαμβάνεται την ενδοτική πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων της Ελλάδας προς άλλες χώρες και αντιδρά αναλόγως. Ακόμα, οφείλουμε να θυμόμαστε ιδιαίτερα, και την εθνική μας υποχώρηση στην Κάσο, όπου δεν «τιμήσαμε» το Ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο θαλάσσης και την συμφωνία για ΑΟΖ, υποχωρώντας στα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.
Δυστυχώς, από όσα έχουν δημόσια και επίσημα αναφερθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν διασφαλίζεται. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι ανένδοτη: ναοί, κειμήλια, τα 71 ακίνητα και όλος ο χώρος, ο οποίος προστατεύεται και από την UNESCO θα πρέπει να κατοχυρωθούν στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής.