Η παιδεία στην Ελλάδα έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία, με βαθιές ρίζες στην αρχαία ελληνική σκέψη και κουλτούρα. Όμως, παρά την πλούσια παρακαταθήκη της, τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα όλες οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν βασίστηκαν στις πραγματικές ανάγκες των μαθητριών και των μαθητών, αλλά υπαγορεύθηκαν από ξενόφερτες πολιτικές ατζέντες με απώτερο σκοπό τη συνεχή υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, του ελληνικού δημόσιου σχολείου και την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών και των ακαδημαϊκών.

Στις προαναφερθείσες ανθελληνικές πολιτικές πρακτικές θα πρέπει να επισημάνουμε την εσκεμμένη «περιθωριοποίηση» της Ελληνορθόδοξης Αγωγής από το σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η Ελληνορθόδοξη Αγωγή, ως σύνολο παιδευτικών και ηθικών αξιών, ενσωματώνει την παράδοση, τη θρησκευτική πίστη και την ιστορική συνείδηση της Ελλάδας, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει στους μαθητές μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητάς τους και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς. Ωστόσο, η σύγχρονη τάση προς τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και η έντονη κοινωνική πολυμορφία έχουν οδηγήσει σε μια απομάκρυνση από την έντονη θρησκευτική διάσταση της παιδείας, ενώ η διαδικασία της εκκοσμίκευσης και της προώθησης δήθεν εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων έχει περιορίσει την ένταξη θρησκευτικών και ηθικών διδασκαλιών στο σχολικό πρόγραμμα.

Η απουσία ενίσχυσης της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας των νέων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιουργεί κενά στην ηθική και πνευματική καλλιέργεια, η οποία έχει μακρόχρονες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και στην καλλιέργεια αξιών, όπως η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα και ο σεβασμός στις παραδόσεις.

Ως Νεολαία της ΝΙΚΗΣ έχουμε προτείνουμε:

Τη στήριξη του δημόσιου σχολείου ως βασικού πυλώνα της παιδείας, με έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών και των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς.

Την ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, τεχνικής εκπαίδευσης και αγροτικής εκπαίδευσης για την προετοιμασία των νέων για την αγορά εργασίας, με σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες της εργατικότητας και της δημιουργικότητας.

Την προώθηση του θεσμού της οικογένειας ως βασικού πυλώνα της κοινωνίας και ενσωμάτωση στην εκπαίδευση αξιών που θα ενισχύουν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και την αντίσταση σε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές.

Την υποστήριξη των χαρισματικών μαθητών και των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.